D-Congress 2025 – Bridging borders, building future

Fler besökare, större utställning och fler intressanta seminarier, D-Congress 2025 levde upp till högt ställda förväntningar när både mässa och talare drog igång D-Congress redan vid lunch på onsdagen och sedan höll högt tempo in på torsdagskvällen. Vi fick höra insikter från många av våra både större och mindre detaljhandlare och leverantörer där årets tema var Bridging Borders – Building Futures med fokus på global e-handel, intuitiv e-handel, regenerativ detaljhandel samt stärkta varumärken.

D-Congress 2025 – Bridging borders, building future

Statsminister Ulf Kristersson invigde D-Congress och hade både ett inledningstal och sedan ett samtal med Svensk Handels Chef för Näringspolitik och opinionsbildning, Martin Kits. Vi är tacksamma att statsministern inser vikten av företagsamheten för Sveriges framtid och tillväxt för att göra ett besök i vår värld i sitt numera än mer hektiska schema mellan extrainsatta EU-toppmöten. Han belyste säkerhetsläget både i omvärlden och den inre säkerheten.

Det kommer fram att Ulf ibland avslutar möten med att fråga vad den operationella slutsatsen är? Han tycker att det är en bra idé att fundera på vad för något man kan agera på givet det man vet just nu. Även om man kanske måste ändra på slutsatsen i övermorgon när man vet mer så är det bra att stanna upp och se var man står och vad man ska göra givet det man vet i dag.

Han pratar om vikten av AI, att det nog är en bra idé att fokusera på några områden först som har stor nytta av det. Enligt AI-kommissionen var de först med att begära förkortad tid till att lämna in sin utredning för att det är brådskande att komma i gång med vissa initiativ.

Ulf Kristersson på D-Congress

Ulf belyste det många andra pratat om att vi möts av många regler och förordningar inom EU som kanske inte finns på samma sätt i USA eller Kina.

Vi har haft en tendens under en lång tid i Sverige att inte bara ta och respektera gemensamma EU-regler vare sig vi uppskattar dem eller inte, utan dessutom implementera dem med en noggrannhet som ingen annan gör överhuvudtaget.

Han menar att det är viktigt att man gör det så att det funkar och följer reglerna, men utan att komplicera saker för svenska företag i onödan. Han lovar att de ska försöka se till att detta inte sker framöver. Ulf berättar att han även skulle vilja kolla på det retroaktivt, men att det är en svårare process. Han pratar om vikten att inte skapa en rapporteringshysteri och att det inte är hållbart att ha en global konkurrens där ett antal länder kringgår de regelverk på ett sätt som inte varit avsett men som resulterar i så låga priser att flera konsumenter kommer att handla av dem. Och där det dessutom inte blir åtkomst till deras marknader på samma sätt för våra företag, det blir inte en rättvis spelplan.

Forma framtidens detaljhandel

Axel Johnson delade deras vision för AI och hur det kommer att påverka verksamhetens och konsumenternas beteende. Med över 300 bolag i sin portfölj, som Axfood, Dustin och Martin & Servera, ser Hanna Graflund Sleyman, EVP Emerging Technology på Axel Johnson stor potential för att effektivisera verksamheten med AI. Sedan 2017 har de jobbat med analytisk AI, just nu har de över 150 AI-modeller i verksamheten för att bland annat minska matsvinn och personalisera kundresan. De har även ett 50-tal generativa AI-initiativ som inte liknar hur de jobbat med AI förut i koncernen. De flesta företagen hon pratar med är i fas 1 där de ser hur olika initiativ kan passa in i deras befintliga modeller och verksamheter. Men vad väntar i fas 2? Här kommer det att bli att företag behöver tänka om hur de ska jobba, hur de ska möta kunder. Hanna jämför det med när Internet kom och vi snabbt insåg att vi kunde skicka mail i stället för brev och digitalisera kataloger och skapa webbsidor med informationen. Men att vi inte såg att till exempel sociala medier skulle komma i fas 2, eller hur smartphones skulle påverka hur vi handlar.

Axel Johnson på D-Congress

2025 spår hon kommer att bli året där de ser vad som verkligen funkar, vad som ger värde i det här teknikskiftet. Hon delar med sig vad de har lärt sig hittills som fungerar när de har tittat på utfall från 2024:

  • Börja med några få kraftfulla projekt. De har tittat på var det verkliga värdet ligger för just deras verksamhet och fokuserat på de området för att innovera med generativ AI. De hade ett tydligt change management-program för att säkerställa att de rör sig framåt med de projekten.
  • Stark support från ledningen. Man behöver ha stöd från högsta ledningen om man ska lyckas med något sådant här, en framåtlutande ledning som förklarar för hela verksamheten varför man ska jobba med det här.
  • Team med AI-experter. Många av dem hade ett team med AI-experter som de anställda kunde vända sig till med frågor och funderingar. De är även ansvariga för att projekten faktiskt rör sig framåt.
  • Fokus på data. Det är som man hör från många olika håll viktigt att ha ett stort fokus på data för att lyckas med AI-projekten.
  • Fokus på personer och processer, inte teknik. De tycker att det är viktigt att inte se det som en teknisk fråga utan att driva förändring är en fråga om ledarskap och förmågan att skapa värde för de olika processerna.

På Axel Johnson tittar de extra noga på ett par saker just nu. Generativ AI är särskilt bra på konversationsförmåga och resonemangsförmåga. Dessa kan förbättra många tjänster om de implementeras rätt. För e-handel kan det till exempel handla om shoppingassistenter, i stället för att bara använda sökrutan så kan kunderna bli guidade som de kan bli av medarbetare i en butik med jämförelser, uppföljningsfrågor och rådgivning. När Hanna pratat med Nvidia om deras erfarenheter upplever de 10-20 % högre konvertering när kunder använt sig av shoppingassistenter på sajten. Hos Armani hade de till och med registrerat 50 % högre konvertering bland de kunder som använde sig av den formen av hjälp i stället för en vanlig sökruta.

Sökmotorer går från att ge oss länkar till att bli mer svarsmotorer. De pekar oss inte längre bara i rätt riktning, de kurerar en sida med svar för just dig som frågar utan att man behöver gå in på de olika sidorna, men man får ändå med länkar till källorna.

Enligt en studie från CapGemini 2025 använder redan 25 % det här för shopping för att få vägledning. Om man tittar bara på den yngre generationen är siffran hela 40 %. För handlare kommer det att innebära att färre resultat visas, färre kommer att besöka sajten i jakt på informationen som svarsmotorn nu presenterar direkt för användaren. Det kommer att bli viktigt för retailers att omarbeta digitala strategier för att presentera än mer relevant information.

Agenter är något som Axel Johnson bevakar noggrant. Man brukar prata om agenter som inte bara resonerar utan även färdigställer uppgifter. De kan bryta ned komplexa uppgifter, anpassa sig till nya situationer och agera proaktivt. Hanna pratar om tre olika typer av agenter som är relevanta för handlare – arbetskraftsagenter, kommersiella agenter och personliga agenter.

Det finns mycket spännande teknik som väntar på oss framöver, ingen vet riktigt vad det kommer att leda till eller vilka lösningar som kommer att funka bäst, men vi vet att det kommer att gå snabbt.

Insikter från butiker och konsumenter runtom i världen

Jack Stratten, Head of Trends på Insider Trends bjöd som vanligt på många intressanta insikter från retailvärlden.

Jack Stratten på D-Congress

Han började att berätta om olika trender för konsumenter och marknaden i stort.

  • En mättad marknad. Vi har sett det under en tid, vi matas med fler och fler produkter och information. Shein släpper mellan 2 000 -10 000 nya produkter varje dag, det är mer än 30 gånger så många som någon annan konkurrent. Inte bara nöjer sig de stora e-handelsbolagen med sin verksamhet utan kollar även ibland hur de kan kopiera sina konkurrenters för att addera ytterligare en affärsmodell. Om man tittar på begagnatförsäljningen så ser vi även där en ökning. Om vi fortsätter att titta på Shein så finns det ungefär 20 miljoner produkter därifrån till salu på Vinted. Med dagens och morgondagens teknik spår Jack att marknaden kommer att bli än mer mättad.
  • Den illojala konsumenten. Det syns en ökad nivå av illojalitet från kunder, inte minst under lågkonjunktur när konsumenter tenderar att bli mer illojala mot varumärken. En ny sak man sett är att 64 % anger att de är överväldigade av val. Man tror att kunder vill ha ett stort utbud, men det handlar mer om att man vill ha rätt utbud.

Jack tycker att TikTok Shop förtjänar mer uppmärksamhet i väst, som en form av marknadsplats gjorde de större vinst i USA än Shein under Q4 2024. Men det är inte en marknadsplats utan en förlängning av sociala medier och hela grundidén med social commerce där man säljer produkter till sina följare. Även om det är många skräpprodukter som säljs där så är det ändå massiv försäljning.

Han gick vidare till att prata om några trender för varumärken och butiker.

  • Makten hos nyheter. I en mättad marknad har nyheter en makt, vi konsumenter gillar nya saker. Inte bara nya produkter, utan även nya företag som utmanar hur vi traditionellt gjort saker. Han rekommenderar att man tar en titt på nya företag för att se vad de gör för att förnya sin befintliga verksamhet till det bättre.
  • Hitta identitet och mening. Jack tycker att det är viktigt att det går att hitta en identitet och mening i en butik när mycket går att köpa online. Vad är syftet med butiken? Viktigt att tänka på att det inte bara behöver handla om att sälja. Han ger exempel på allt från ett ställe där ett community för varumärket byggs eller en plats för att skapa innehåll som konsumenterna delar online till ett ställe att upptäcka nyheter.
  • Värdet av originalitet. I dag när mycket är ganska likt, de flesta modebutiker ser ut på ungefär samma sätt, skönhetsbutiker på samma sätt, så finns det ett värde av att försöka vara originell och sticka ut från bruset och att inte göra saker på samma sätt som alla andra.
Han fortsätter att berätta att 87 % av alla köpresor numera börjar online. Jack menar att det online gjort för kundupplevelsen är att man numera inte tolererar dåliga butiker.

På NRF såg Jack en studie presenteras där de främsta anledningarna att inte handla i fysiska butiker var oreda, brist på personal och oförmågan att hitta vad de letade efter. Det handlar om att gå tillbaka till grunderna för försäljning för att skapa butiker som kunderna vill besöka.

3bits på D-Congress

Ett stort tack till alla som kom och pratade med oss, både i 3bits monter och runt om på mässan, olika seminarier och alla trevliga tillfällen som gavs till att umgås och nätverka under D-Congress.

Sofia Winterlén

Sofia Winterlén Marknadsansvarig