53 % tillväxt för e-handeln i Sverige under första kvartalet

När E-barometern för Q1 2021 presenterades var det som väntat en fortsatt hög tillväxttakt för e-handeln i Sverige. Hela 53 % jämfört med samma kvartal förra året. Större delen av första kvartalet 2020 levde vi utan större påverkan av Corona. När sedan restriktioner och rekommendationer infördes förändrades många köpmönster och kundbeteenden snabbt. E-handeln har en bredare kundkrets än någonsin och har gått ifrån att vara en nischverksamhet till en självklar del i mångas vardag. Per Ljungberg, VD på Svensk Digital Handel tror att vi snart kommer att betrakta den fysiska handeln som ett komplement till e-handeln, snarare än tvärtom.

E-barometern Q1 2021

Dagligvaror och heminredning fortsätter att toppa tillväxtlistan

Precis som tidigare under pandemin är dagligvaruhandeln i topp med 128 % tillväxt under första kvartalet. Fortsatt har vi tillbringat mycket tid i hemmet och spenderar därefter. Möbel- och heminredningshandeln ökade med hela 81 %. I takt med ökad vaccination och minskad smittspridning spås däremot restaurangbesök, aktiviteter och resor ta tillbaka andelar under senare halvan av året.

Den bransch där flest konsumenter har handlat på nätet är skönhet och hälsa, den främsta anledningen till detta är mängden apoteksvaror som har köpts online det senaste.

Flexibilitet viktigare än snabbhet och hållbarhet

En fråga i E-barometern handlade om att ta ställning till fyra olika leveransalternativ för ett klädesplagg. Ett snabbt, ett flexibelt, ett precist och ett hållbart som tar lite längre tid. 32 % valde det flexibla leveransalternativet paketbox som är på snabb frammarsch. Trenden har funnits ett tag och kommer troligen att bli ett än mer populärt alternativ när fler får paketboxar i närheten där man ändå har ärenden och vistas.

Didriksons strategi för D2C

Didriksons har tillverkat ytterkläder i över 100 år. 2020 blev ett expansivt år med elva nya marknader. De valde att gå in på flera marknader samtidigt för att sedan dra lärdomar av det. I år ligger fokus på att analysera och utveckla marknaderna.

När Coronapandemin slog till och återförsäljare slutade komplettera sina order och ville avbeställa insåg Didriksons snabbt att de behövde öka tempot inom direct to consumer (D2C). Petra Sabo som är Head of DTC Business berättar att hela syftet och strategin med D2C för Didriksons är att stärka varumärket och skapa intresse för produkterna och varumärket bland konsumenterna, för att återförsäljarna i sin tur ska få ett ökat intresse.

Att nå ut brett till konsumenterna är något som är mer relevant för fler varumärken att titta vidare på när e-handeln fortsätter att utvecklas.

Ladda ner den senaste E-barometern.