Bestäm förutsättningarna
Det första du behöver göra är att bestämma var stories ska användas på sajten. Ska hela sajten genomsyras av storytelling eller ska det finnas under ett avgränsat menyval? Vad du väljer beror helt på ambition, resurser, vilka produkter du säljer och vilken målgrupp du vänder dig till.
Vilken ambition har du för produktionen av stories? Ska det ske månatligt med flera stories i ett Magazine, ska det ske löpande i en blogg eller vid några bestämda tidpunkter per år? Hur många stories per år och hur mycket resurser kräver det? Vem skriver, en redaktör eller alla på företaget? Hur får vi fram bra stories och bra bilder? Gör en publiceringsplan, avsätt resurser och förankra arbetet.
Presentera storyn
Själva storyn då. Låt oss röra oss från enkelt till avancerat. Kom ihåg att det viktigaste är innehållet. Har du en story som engagerar dina kunder och får de att vilja dela den så räcker en vanlig redaktionell sida utmärkt. Har du resurser att paketera den snyggt i design, bild och film – så mycket bättre. Presentation blir ett resultat av vilka resurser du har och vilket intryck du vill göra.
Enklast tänkbara upplägg för att presentera en story hittar du hos Coca-Cola. Enbart text med flera stories på samma sida. Vill du enkelt hitta stories till ditt företag kan du utnyttja Coca-Colas knep: anordna en tävling där du ber kunden berätta i vilket sammanhang de använder dina produkter och helt plötsligt har du stories att använda.
Lika enkelt men i annan förpackning är Bloggen. Bloggen är vanligt förekommande på e-handelssajter. Du delar med dig om information om företaget, produkter och relaterade ämnen. Språket bör i en blogg vara personligt och informationen ska uppdateras direkt när den är aktuell. Bloggen måste uppdateras kontinuerligt med aktuella artiklar för att vara intressant – en avsomnad blogg gör ingen kund glad. Du kan välja att bloggens inriktning ska vara att presentera artiklar och stories. Wiggle skriver ofta i sin blogg om sina anställda och berättar deras historia.
Ett bra exempel på förpackning av stories är Norröna som säljer friluftsprodukter: en fullbred slideshow på toppen, text med ytterligare bilder i mitten och relaterade, köpbara produkter sist som call-to-action. Hög kvalitet på både text och bild och tekniskt enkelt att producera. Produkttipsen är relevanta och läsaren blir intresserad av produkterna efter att ha läst storyn. Enkelt och klockrent.
Den italienska cykeltillverkaren Colnago jobbar med bilder. Genom att göra ett bildcollage med ytterst sparsam text visas företagets historia. Efter att ha vertikalscrollat hela vägen ner och passerat en kavalkad av legendariska cyklister, vinster och ledartröjor har man effektivt byggt upp allt förtroende som behövs för varumärket och låter bilderna berätta historien. Liknande kan du göra för ditt företag t ex med hjälp av enkla Instagrambilder. Jobba för att få ner laddtiden när många bilder är inblandade så besökaren slipper vänta på sidan.
Modebranschen har korta produktcykler och trender kommer och går snabbt. Det genomgående mönstret för modeföretag är att förpacka sina stories i ett Magazine – en webbtidning med sparsamt med text och mycket bilder. Magazinet påminner om en modetidning och är därför ett format som modekunder redan är bekanta med. I Magazinet förpackas stories kring nya kollektioner och artiklar relaterade till kollektion, trend och årstid. Om sidorna producerats för webben kan de länkas direkt till produkterna i webshopen för köp. Stories i Magazine har relativ kort hållbarhet och kräver en kontinuerlig produktionsinsats. Samtidigt ger Magazinet en signal till besökaren att det kommer fler nummer och det uppmuntrar till nya besök. Magazinet ger dig möjlighet att ha samma eller liknande Magazine på webb som för att dela ut tryckt i butik. Exempel på Magazine hittar du på Nelly, Lindex, Volt och Stayhard.
Lindex Magazine, helt webbaserat integrerat med webbshopen.
Vill du göra din story påkostad kan du använda dig av vertikalscroll med så kallad parallaxscroll, en trend inom webbdesign. Parallaxscroll innebär att flera bildlager scrollas samtidigt med olika hastighet relativt varandra. Upplägget präglas av hög bildkvalitet, påkostad grafisk design och en blandning av text, bild, film, ljud och produkt. Den här typen av presentation används ofta i samband med kampanjer. Fördelen är att du får en sida som överraskar och engagerar kunderna. Nackdelen är att kostnaden för produktionen är hög. Volkswagen Beetle har ett bra exempel på hur det kan se ut. Notera toppnavigeringen och att varje ”steg” i vertikalscrollen egentligen är en fristående sida, som genom en genomtänkt flöde fungerar som en helhet. Vertikalscrollen avslutas med en tydlig call-to-action: Köp produkten, Ta kontakt, Ta nästa steg.
Film
Stories kan naturligtvis berättas lika bra i en film. Klubbhuset använder film i stor utsträckning. Kolla deras ambitiösa Youtube-kanal Klubbhuset TV där de flesta filmerna spelas in med egen personal på plats i butik. Går du sen till butiken känner du igen både personal och lokal. Upplägget skapar automatiskt en personlig koppling och besökarna får en bild av företagets personal och butik. Viktigt att välja personer i filmen som är engagerade och kan agera framför en kamera. Film passar speciellt bra för att visa det som är omständligt att beskriva i text, hur skulle beskrivningen av ett skateboardtrick se ut i text? Beskriv tydligt vad filmen handlar om i text så att besökaren slipper starta en film i onödan.
Relatera produkter
Det generella mönstret för att knyta produkter till en story är att placera relaterade köpbara produkter nederst på sidan i ett minigalleri som ett direkt call-to-action. Du kan också jobba med så kallade hotspots, klickbara länkikoner i bilderna som öppnar ett köplager. Om produkterna förekommer i storyn kommer kunderna att se det som naturligt och i många fall önskvärt att produkten finns köpbar i samma sammanhang.
Underlätta för sociala medier
Dela, dela, dela – uppmuntra delning via sociala medier. Du underlättar för spridning på sociala medier genom att sidan som presenterar storyn har funktioner för att dela med tydliga loggor först eller sist på sidan. Gör gärna större iögonfallande loggor för de sociala medier som du vet att dina kunder använder mest hellre än att bara visa en mindre generell ikonrad. Själv pushar du naturligtvis för storyn i företagets egna sociala medier t ex Facebook, Twitter, LinkedIn.
Snyggt exempel på sociala ikoner från Appnova Blog.
Efter att storyn publicerats
Följ kontinuerligt upp dina stories: hur många har besökt storyn, har den genererat köp? Hittar besökarna till sidan? Vilken typ av texter får flest klick och längst sidvisningstid? Får du nya besökare direkt till storyn via sökmotorer? Och i slutändan… lönar det sig att skriva fler stories?
Till sist
En bra story innebär att skiva något som andra vill läsa om. Så enkelt är det… och ändå så svårt. Skriv för att andra ska läsa och engageras av det de läser. Skriv om något du själv brinner för. Undvik att skiva bara för att du behöver publicera något. Var personlig och ge läsaren något som är värt att komma ihåg.
I mina tidigare artiklar om storytelling har jag berättat om varför du bör använda storytelling och hur du hittar din story. Har mina artiklar inspirerat dig till att publicera en story? Hör gärna av dig och berätta hur det gick.