Svensk Digital Handel bjöd in till webbinarie för att prata om en av de trender som vi tittar närmare på just nu – livevideoshopping. Tom Xiong som är en av grundarna till Den Digitala Draken, en podd som tar upp digitala trender i öst som kommer att påverka väst, gick igenom hur trenden växer i Kina och har tagit sig till Sverige.
Innovationstakten har aldrig varit större och när vi plötsligt måste ändra vårt beteende i vårt vardagsliv så driver detta på ytterligare. När många människor vill stanna hemma erbjuder livevideoshopping en möjlighet att ändå handla tillsammans. Trenden inom e-handel har exploderat i Kina under Coronapandemin. Under Singles day i Kina 2019 såldes det för 30 miljarder SEK under livesändningar, enligt Tom Xiong. Förra året stod livevideoshopping för 9 % av Kinas e-handel och det väntas öka kraftigt i år.
Upplevelsebaserad e-handel
I väst är e-handeln fortfarande mycket sökmotorbaserad. I Kina har man kommit till nästa steg i e-handel, social commerce, upplevelsebaserad e-handel. Livevideoshopping är en del av det. Trenden börjar komma till väst med några retailers som testar på olika sätt att interagera live med sina kunder.
Liveshopping erbjuder en möjlighet för e-handlare och varumärken att interagera med sina kunder i realtid och samtidigt ha produkterna som visas upp lättillgängliga för köp. Många talar om att konsumenter går ifrån den perfekta photoshoppade produkten i reklamsammanhang till den äkta varan som visas upp ur alla vinklar. Tik Tok-generationen som haft en digital enhet i hela livet och ständigt är online driver utvecklingen och nu även pandemin där vi får hitta nya sätt att shoppa och träffas digitalt. Att shoppa live tillsammans ger möjligheten att prata, umgås och shoppa även om vi inte är på samma plats.
Tänk TV-serie
Man ser en person som man förhoppningsvis får förtroende för och får möjlighet att se produkten på nära håll, i olika vinklar och kanske även när den används. Det ska även gå lätt att köpa. Vissa satsar mer på rabatter, andra på produktinformation och andra tar hjälp av influencers eller experter. Det finns även möjlighet för olika representanter från företaget att ta plats framför kameran. Här ger de som testat tipset att prova olika sätt och personer. Varför inte alternera mellan butik, showroom, kontor och lager för att testa olika vinklar. Kanske jobbar man med olika teman och utvärderar allt eftersom. Något som också tipsades om på webbinariet var att ha en kontinuitet så att kunderna vet när det kan vara dags nästa gång – tänk TV-serie.
Köpupplevelsen är brandad utifrån varumärket och man har möjlighet att interagera med kunderna med livechatt och gillamarkeringar. Det finns givetvis lite olika upplägg för livevideoshopping, men grundidén är att man genom ett knapptryck kan köpa produkten utan att lämna sändningen och att man har möjlighet att chatta. Det är inte bara frågor om själva produkten som visas upp, i chatten dyker gärna frågor upp som rör andra delar av företaget eller varumärket. Allt som skapar engagemang hos kunderna.
Ny kanal för att möta kunderna
Det ger också en möjlighet att få mer kunskap om kunderna och förstå vad de vill och inte vill ha. Att ha ett event för att liveshopping erbjuder både en ny försäljningskanal, kommunikationskanal samt är varumärkesbyggande.
Svenska Bambuser är en leverantör som tillhandhåller lösningar för livevideoshopping. De har presenterat siffror för engagemang och konverteringar. Det varierar stort utifrån vilka slags produkter man säljer, en av de kategorier där det funkar bäst är skönhet.
Maryam Ghahremani som VD Bambuser kommer med några frågeställningar att ha med sig:
- Vad är det för information som kunderna behöver som de inte får genom att titta på en bild och läsa en liten produkttext?
- Vad får ni för frågor i butiken, hur säljer ni i era fysiska butiker eller online som kan anpassas till ett liveevent?
- Har ni resurserna internt eller behöver ni ta in hjälp?
Spela in event för att visa i efterhand
Malin Andrén, grundare av By Malina, berättade om deras erfarenheter där de bland annat gjorde en modevisning live för Stockholm Fashion Week. Hon pekade även på vikten att inte stirra sig blind på livepubliken, hos dem har 60-70 % av tittarna sett eventet i efterhand.
Hos Kicks har de haft flertal tillfällen med liveshopping. Helena Bengtson som är Brand & Marketing Manager berättade att de försöker hitta enkelheten, men att det fortfarande går åt mycket tid när de lär sig och testar olika koncept. De har haft en huvudprogramledare och bjuder in gäster med en mix av tutorials, beauty hacks och tips. Kundtjänst sitter och svarar på livefrågorna och pushar upp produkterna vid rätt tillfälle Även de har märkt att många tittar efteråt, så de pushar även för eventen i efterhand.
Livevideoshopping för många eller en
Det man tänker främst på när man pratar om livevideoshopping är kanske det som är öppet och tillgängligt för många, men vi ser nu även exempel där det kan vara privat för en enskild kund. Det finns egentligen oändliga möjligheter, fundera på hur ni skulle kunna dra nytta av att göra e-handeln mer interaktiv och hitta er nisch.